Małopolska Noc Naukowców

Co jeść? O odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności.

Ważne informacje

Termin: 26 września 2025 (Piątek)

Godziny: 18:40-19:10

Miejsce: Kampus Ruczaj • ul. Gronostajowa 2, A0-01

Jednostka: Wydział Chemii

Przedział wiekowy: dzieci w wieku szkolnym klasy 7-8 / młodzież w szkole średniej klasy 1-2 / młodzież w szkole średniej klasy 3-4 i dorośli

Tematyka: Nauki ścisłe

Rodzaj aktywności: WYKŁAD

Opis wydarzenia

Podczas wykładu zostaną przedstawione zagadnienia związane z produkcją, konsumpcją i eksportem żywności z perspektywy zdrowia człowieka i osiągania celów zrównoważonego rozwoju. Omówione zostaną takie problemy jak: związki chemiczne w żywności (ich pochodzenie i znaczenie), wpływ wytwarzania żywności na środowisko (ślad węglowy i ślad wodny), „strategia od pola do stołu”. (prof. Katarzyna Hąc-Wydro)

Powrót do listy wydarzeń

Rejestracja na wydarzenie

Jak dojechać?