Co jeść? O odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności.
Ważne informacje
Termin: 26 września 2025 (Piątek)
Godziny: 18:40-19:10
Miejsce: Kampus Ruczaj • ul. Gronostajowa 2, A0-01
Jednostka: Wydział Chemii
Przedział wiekowy: dzieci w wieku szkolnym klasy 7-8 / młodzież w szkole średniej klasy 1-2 / młodzież w szkole średniej klasy 3-4 i dorośli
Tematyka: Nauki ścisłe
Rodzaj aktywności: WYKŁAD
Opis wydarzenia
Podczas wykładu zostaną przedstawione zagadnienia związane z produkcją, konsumpcją i eksportem żywności z perspektywy zdrowia człowieka i osiągania celów zrównoważonego rozwoju. Omówione zostaną takie problemy jak: związki chemiczne w żywności (ich pochodzenie i znaczenie), wpływ wytwarzania żywności na środowisko (ślad węglowy i ślad wodny), „strategia od pola do stołu”. (prof. Katarzyna Hąc-Wydro)